İSTANBUL - İPS İletişim Vakfı ve Bianet’in düzenlediği “Gazeteciler haklarıyla vardır” başlıklı konferansta konuşan Gazeteci Diren Yurtsever, medyanın kitleler üzerindeki etkisine dikkat çekerek gazeteciliğin ahlaki ve politik bir ilkesi olması gerektiğini söyledi.
İPS İletişim Vakfı ve Bianet, Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Gazeteciler haklarıyla vardır” başlıklı konferans düzenledi. Avukat, akademisyen, gazeteci ve öğrencilerin katılım sağladığı konferansa gazetecilerin uğradığı baskı, ifade hürriyeti, sansür gibi konular ele alındı.
Konferansın açılışında konuşan İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, haberin nasıl kurtarılacağını editöryal bağımsızlığın nasıl kazanılacağını ve bununla ilgili yapılması gerekenlere işaret ederek, “Sokaklarda, adliye koridorlarında, meydanlarda, toplantı salonlarında, haber odalarında yasaklara ve ihlallere karşı mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.
‘FARKLI SESLERE KULAK VERİLMELİ’
Açılış konuşmasını yapan Gazeteci Nevin Sungur, gazetecilik etiğinin içselleştirilmesi gerektiğini belirterek farklı seslere kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Nevin Sungur, “Yeni öğrencilerle beraber, yeni gazetecilerin yetiştirilmesine büyük emek harcamak gerekiyor” diye konuştu.
‘ÇOK SAYIDA GAZETECİ YARGILANIYOR’
Açılış konuşmasının ardından “Malatya ve Hatay Gazeteciler haklarıyla vardır atölye deneyimleri” bölümünde İstanbul Barosu’ndan Avukat Deniz Yazgan Şenay ve Bianet editörü Hikmet Adal konuştu.
Avukat Deniz Yazgan Şenay, “Anayasa’da ‘basın hürdür’ diye başlar ama sonraki yedi paragraf ‘ama’ diye devam eder. Bu amaların içerisinde bulunmayan bir iletişim aracı kullanmak imkanı varken, kullanılmamasının büyük sorunlar yarattığının farkındayız” diye ifade etti. Bianet editörü Hikmet Adal, Türkiye’de eskisi kadar tutuklu gazetecinin olmadığına dikkat çekerek, “Ama daha vahim olanı şu; çok sayıda gazeteci gözaltına alınıyor ve yargılanıyor” diye konuştu.
‘GAZETECİLİK KUŞATILIMIŞ DURUMDA’
Konferansın “Türkiye’de İfade Özgürlüğü ve Gazetecilik” başlıklı oturumunda Gazeteci Hilmi Hacaloğlu’nun moderatörlüğünde Gazeteci Burcu Aktaş, Gazeteci Diren Yurtsever ve Akademisyen Suncem Koçer konuştu. Gazeteci Hilmi Hacaloğlu, gazetecilerin kuşatılmışlık halinin her yerde olduğunu vurgulayarak, “Gazeteciler olarak da buna karşı bir araya gelemiyoruz. Bu, kendime ve meslektaşlarıma dair bir özeleştiridir” dedi.
‘MEDYADA AHLAKİ POLİTİK İLKE MÜMKÜN’
Daha sonra konuşan Gazeteci Diren Yurtsever, medyanın önemine işaret ederek 6-7 Eylül 1955 yılında meydana gelen Ermeni-Rom pogromunu örnek verdi ve şu ifadeleri kullandı: “Bir gazetenin attığı manşetle bir katliam ortaya çıktı. Türkiye'deki kitleler bütün katliamlar gazetelerin attığı manşetler üzerinden örgütlendirildi. Yani bu kadar toplum üzerinde bağlayıcı olan, belirleyici olan bir gücü kim kullanırsa medyada o belirleyici oluyor” diyerek sözlerine başladı. Diren Yurtsever, İfade özgürlüğünü sağlamanın mümkün olup olmadığı tartışmalarına değinerek, “Bence bu bizim önümüzde duran temel bir sorundur. Bunu sağlamanın amacı ne? İlke dediğim şey de gerçekten gazeteciliğin, medyanın ahlaki, politik bir ilkesi olmalı mıdır? Bu düzende baktığınızda bu çok zormuş gibi geliyor. Ama bu mümkün. Ve ben bunun olduğunu da düşünüyorum.”