Nagihan’ın ‘anlam’ yolculuğu: Kadının ruhunu açığa çıkartmak istiyordu

img

ANKARA - Nagihan Akarsel’in yaşamını, kadının tahakküm altına alınan ruhunu açığa çıkarmak için verdiği mücadeleyle özdeşleştirdiğini belirten gazeteci arkadaşları, O’nun en belirgin özelliğinin “anlam” ile kurduğu yoğun ilişki olduğunu söyledi. 

Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmaniyê kentinde 4 Ekim 2022 tarihinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel’in yaşamını yitirmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Evinin önünde suikast sonucu katledilen Akarsel’in katili aynı gün Hewlêr’e kaçarken YNK denetimindeki asayiş noktasında yakalandı. Aradan geçen 2 yıla rağmen suikastın arka perdesi aydınlatılmadı. 
 
Akarsel’in ölümünün yıldönümü dolayısıyla 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Ankara bürosunda birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla konuştuk. 
 
AKARSEL’İN ANLAM ARAYIŞI
 
Gazeteciliğe başladığı ilk yıllarda tanıştığı Akarsel’in en temel özelliğinin kurduğu ilişki biçimi olduğunu belirten Deniz Nazlım, Akarsel’in sürekli “Bulunduğumuz her mekanda, ilişkide, nesne ve zamanda anlam bulmalıyız. Anlamı yaratmalıyız, oluşturmalıyız, bunun peşinden gitmeliyiz” öğüdü verdiğini söyledi. Nazlım, “Bu onun kişiliğinin temel düsturuydu. Asla bir insanı itmezdi. O, insanın tüm yapılarını analiz etmek, süreçlerini görmek ve anını anlamak üzere ilişkilerini kurmak istediğini, bunun doğru olduğunu ifade ederdi. Bana yaklaşımı da her zaman böyle oldu. Hem gazeteciliği ilk öğrendiğim insanlardan biriydi hem de hayata dair anlam katma arzusunu bende filizlendiren yegane insandı” ifadelerini kullandı. 
 
'SORUNLARI TOPLUMSAL ELE ALIRDI'
 
Akarsel’in topluma ya da herhangi bir olaya anlık bir refleksle yaklaşmadığını aksine yaşamı toplumsal zaman ve süreçle ele alarak sorunların ve çelişkilerin çözüm yöntemlerine ulaşmaya çalıştığını dile getiren Nazlım, “Bundan dolayı Nagihan’ın hayatın getirdiği tüm adaletsizliklere karşı mücadelesi ve özgürlük arayışı, asla koşulların getirdiği bir tesadüf ya da zorunluluk değildi. Bilinçli bir özgürlük arayışıydı O’nun ki. Jineoloji Dergisi’ni daha fazla kitlelere ulaştırma arzusu, Kadın Kütüphanesi projesi, Kadın Köyü projesi, Efrîn’in tarihini bir süreçsellik içinde antik kentlerin izinde araması hepsi Nagihan’ın sözünü ettiğimiz özelliklerinin yaşama yansımasıydı” diye belirtti. 
 
'HEP BİR YOLCULUKTAYDI'
 
“Nagihan Ankara’yı çok severdi” diyen Nazlım, kişiliğini örnek aldığı Sakine Cansız’ın memleketi olan Dêrsim için de güçlü duygular beslediğini dile getirdi. Akarsel’in mücadelesinin neredeyse temas ettiği her kentte bulunduğunu belirten Nazlım, “Bana anlattığı kadarıyla hep bir yolculukta olarak tanımlıyordu kendini.  Yaşamı, sabit kalmayan, hareket halinde, geçtiği yerlerde iz bırakan bir ilişkiyle kurgularken aslında bunun hayatı anlık bir olgu değil süreçsellik ve anlam olarak ele almasının bir yansımasıydı. Korkakça hedef alınması ve katledilmesine neden olan da onun yaşama böylesi bir anlam katması, dokunduğu her kişide özgürlük hisseleri bırakan güçlü kişiliğiydi” sözleriyle anlattı Akarsel’in özgürlük tutkusunu. 
 
GAZETECİLİĞİN İLK YILLARI 
 
Akarsel’in haber editörlüğünü yapan ve 2010 ile 2015 yılları arasında birlikte çalışan İbrahim Aslan ise, Akarsel’in “Kamil ve ağır başlı” özelliğine dikkati çekti. Stajyerlik sürecinde iyi bir gazeteci olmak için çok çabaladığını, sürekli merak eden ve yazmayı çok seven biri olduğunu belirten Aslan, daha o dönemde şiirler yazdığını ve bir roman üzerinde çalıştığını aktardı. Aslan’a göre, Akarsel politik bir bakış açısının yanı sıra spiritüel bir yana da sahipti. Akarsel’in bu özelliğini de Aslan, “Oturup sohbet ettiğimizde ciddi bir meseleyi bazen çok çocukça yaşamsal şeylere çevirebilirdi. O tarz diyaloglara girerdi ve böylece ortamı rahatlatırdı” sözleriyle anlattı.
 
'KADININ RUHUNU AÇIĞA ÇIKARMAK İSTİYORDU'
 
Çalışma arkadaşlarına ve özellikle genç meslektaşlarına hem politik hem de kadın bakış açısıyla yoğun emekler harcadığını belirten Aslan, tanıştığı insanlara dair hiçbir zaman ön yargıya kapılmadığını söyledi. “İkna olmamışsak aradan 6 ay da geçse de bizimle tartışırdı” vurgusu yapan Aslan, özellikle erk zihniyetin dönüşüp kadın bakış açısı farkındalığının kazandırılması yönündeki sohbetlerinde sonuç alana kadar ısrar ettiğine işaret etti. 
 
Aslan, Akarsel’in neden hedef alındığını ise şu sözlerle anlattı: “O, kadının 5000 yıldır tahakküm altına alınan ruhunu açığa çıkarmak istiyordu. İran'da Jîna Emînî ile yayılan ‘jin, jiyan, azadî’ sloganının öznelerinden, yaratıcılarından biriydi. İşte bu ruh egemen akıl açısından ciddi tehlikeydi. Nagihan bunu isyana çeviren, bunu protestoya çeviren akıllardan biriydi. Hedef alınması da tam bu sebepleydi.”
 
'İSYAN VARSA MÜCADELE BİTMEZ'
 
Akarsel’in insanlık açısından ağır bir kayıp olduğunu söyleyen Aslan, “Devasa büyüyen, devasa emek harcayan bir gelenek var. Bizim gazeteciliğimiz geri adım atmamanın politik mücadelesidir aslında. Geri adım attığınız noktada nerede olursak olalım değer yaratamamış olursunuz. Teslimiyeti esas alırsanız halkınız yenilmiş olur. Teslimiyeti esas almayıp mücadele ederseniz yer yer yaşamınıza mal olur ama bu mücadeleyi yeni kuşaklar sürdürür. İsyan edenler varsa mücadele bitmez” ifadelerini kullandı. 
 
'HAYALLERİNİN PEŞİNDEN GİTTİ'
 
Akarsel’in DİHA ile tanışmasında rol oynayan ve bir dönem haber müdürlüğünü yapan Kenan Kırkaya da, Akarsel’i “derin bir siyasi bilinci ve inanılmaz bir mütevaziliği vardı” sözleriyle andı. Kırkaya, “Nagihan kalıbına sığan bir arkadaşımız değildi. Edindiği tecrübeyi, bilgiyi, birikimi hep bir adım öne taşımaya çalışan, mekana ve zamana sığmayan bir yaklaşıma sahipti.  Hayallerinin peşinden koşmak için de her fırsatı değerlendirdi” diye belirtti. 
 
Özgür Basın mücadelesinde yitirilen her bir kişiliğin geride kalanlardan da bir parça götürdüğünü dile getiren Kırkaya, şöyle devam etti: “Belki de edindiğimiz arkadaşlıkların toplamıyız. Nagihan yaşadığı gibi yazan, yazdığı gibi yaşayan gerçekten estetiği yaşamına yedirmeye çalışan bir arkadaştı. Nagihan’ın ardılları var, daha da olacak. Tıpkı daha önceki Özgür Basın geleneğinde çalışanların ardılları olduğumuz gibi. Nagihan’ın kalemi yerde kalmayacak. Bu soyut bir slogan değil. Dolayısıyla bu döngü kimseye bir şey kazandırmayacak. O açıdan özellikle kadınlara dönük, kadın siyasetçilere, gazetecilere, aktivistlere dönük Ortadoğu’da gelişen saldırıların sonuç vermeyeceğini düşünüyorum. Bu tür saldırılarla bir toplumu geriletmek, düşüncesine ket vurmak hele hele böylesine gerçekten yer edinmiş bir özgürlük felsefesini ortadan kaldırmak mümkün değil. Nagihan’ı yaşatmanın tek yolu onun düşüncelerini var etmektir. Hayalini kurduğu dünyayı yaratmaktır. Biz de elimizden geldiğince arkada ve yoldaşları olarak bunu sürdürmeye gayret ediyoruz.”
 

Diğer başlıklar

11:53 Ailelerden İmralı başvurusu
11:31 DEM Parti'den Öğretmenler Günü’ne ilişkin açıklama
11:23 20 yıllık işletme ‘kamu kurumu istiyor’ gerekçesiyle müftülüğe devredildi
11:20 Çanakkale'de 3 kişi gözaltına alındı
11:18 Hasta tutsak Dayan'ın infazı 6 ay ertelendi
11:16 Plazo De Mayo Anneleri’nden tecrit tepkisi
11:15 Rojhilat'taki yangını halk söndürdü
11:14 Mahkemelerin 'suça' karar veremediği eşbaşkanların davası başladı
10:32 Elbak’ta yasak ilanı ardından operasyon
10:31 Ağır hastalıkları olan Gemicioğlu'nun cezaevine giriş işlemi ambulansta yapıldı
10:28 Nagihan’ın ‘anlam’ yolculuğu: Kadının ruhunu açığa çıkartmak istiyordu
10:10 Amed sokaklarından ‘özgürlük mitingine’ çağrı
10:02 Lübnanlı gazeteci: Türkiye’nin bölgeye yönelik hiçbir hamlesi tutmadı
09:39 Kuday, son nefesine kadar direnmekten vazgeçmedi
09:36 Akademide mobing ve baskı: Polis eşliğinden üniversiteden çıkarıldı
09:33 Örgütlenme seferberliğine katılım çağrısı
09:26 ‘Kuday’ın tahliye edilmeyerek ölüme terk edilmesi idamdır'
09:09 ‘Özgürlük mitingi’ne çağrı: Kürt sorunun çözümü için Amed’de olalım
09:08 Qers'te sağlık tehlikede
09:07 Keskin: Komplo süreci baştan ele alınıp, çözüm için çaba gösterilmeli
09:05 ‘Nagihan geçtiği her yerde iz bıraktı’
09:04 Her biri farklı bir halktan: Abdullah Öcalan'ın fikirleri buluşturdu
09:03 Yoleri: ‘Umut hakkı’ için güçlü bir muhalefete ihtiyaç var
09:03 Tekik: Özgürlük ve adalet isteyenleri Amed’e bekliyoruz
09:00 04 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:08 Adana sokakları Abdullah Öcalan fotoğraflarıyla donatıldı
03/10/2024
23:26 İsrail: Beyrut’ta 15 noktaya saldırdık
22:16 Helene Kasırgası’nda 200 kişi hayatını kaybetti
21:34 Eski uzman çavuşun yargılandığı duruşmada kadın örgütlerine engel
21:22 Serêkanîye'de gözaltına alınanlar serbest
21:07 Qamişlo-Amûdê yolunda araca saldırı: 2 kişi katledildi
19:50 Buldan’dan ‘özgürlük’ mitingine çağrı: Gündemimiz tecrit
19:24 Vartinis’te katledilenler anıldı
19:15 İsrail’in saldırıları protesto edildi: Tek çözüm kalıcı barış
19:03 Agirî’de bir yurttaş gözaltına alındı
18:04 ‘Jin jiyan azadî felsefesinin gücüyle Amed’de olacağız’
17:32 Kabaiş hala bulunamadı
17:23 JINNEWS muhabiri Avcı hakkında dava açıldı
17:17 BES-AR: Kamu emekçilerinin yıllık enflasyonu yüzde 76
17:14 DEM Parti milletvekilleri: Kuday’ın faili devlettir
17:07 Kumaş fabrikasında yangın çıktı
16:47 Şemrex’te Kadın Kültür Sanat Festivali düzenlenecek
16:38 JINKART başvuruları başlıyor
16:28 DİAYDER davası son savunmalar için ertelendi
16:25 Komisyondan seçim güvenliği açıklaması
16:19 Oluç: TÜİK iktidarın veri manipülasyon merkezi oldu
16:12 ‘Özgürlüğe ses ver’ eylemi: Planlanmış bir cinayettir
15:49 AYM: TİS taleplerinin engellenmesi hak ihlalidir
15:40 'KCK Basın Davası' ertelendi
15:22 Avukatlar Öner ve Hezer beraat etti
15:05 AYM Kuday’ın tahliye başvurusunu reddetmiş!
14:44 Gundikê Melê'de 'tamtamûk' sofrası
14:27 Birçok kentte TÜİK protestosu: Enflasyonu gizleme
14:15 Cezaevinde 'intihar' girişimi iddiası
14:11 HDP’ye saldırı davasında ceza talebi
14:05 31 yıllık tutsağa kitlesel ziyaret
14:00 Cizîr'de İYİ Parti yönetimi istifa etti
13:43 30 yıl 6 ay aradan sonra özgürlüğüne kavuştu
13:06 MGK toplantısı öncesi Erdoğan ve Bahçeli görüşecek
13:03 İSİG: Eylül'de 152 işçi hayatını kaybetti
12:58 Basın örgütlerinden Bahçeliye tepki: Sürecin takipçisi olacağız
12:36 Cengiz Holding'in 'ikna toplantısı' protesto edildi
12:35 Hacı Lokman Birlik mezarı başında anıldı
12:13 Mehmet Emin Aktar beraat etti
12:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT üzerine düşeni yapmaktan kaçınıyor
12:01 Karabulut'u katleden Garipoğlu'nun mezarı açıldı
11:49 Kuday kitlesel uğurlandı: Sözünün takipçisi olacağız
11:41 Baronun müşteki talebi kabul edildi
11:39 Vartinis Katliamı için Meclis komisyonu kurulması talebi
11:38 Serêkaniye’de 1'i çocuk 2 gözaltı
11:18 Avukatlardan Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusu
11:05 KYK yurdunda şüpheli ölüm
10:39 Gazeteci Ûrmiye: İran ağır bir cenderenin içinde
10:32 ENAG ve TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
10:13 DFG'nin Eylül raporu: 5 gözaltı, 2 tutuklama, 6 dava
10:10 Aynı aileden 7'si çocuk 9 kişi katledilmişti: Failler cezalandırılmadı
10:07 Dilan Yıldırım’ın ailesi: Bu intihar değil, cinayettir
09:54 İmamoğlu: 'Ahmak' davası darbe girişimidir
09:42 Türkiye Raportörü Schennach'tan rapor: AİHM kararları uygulanmalı
09:41 Kuday'ın cenazesi Mêrdîn'e getirildi
09:35 İnsanlığı yerde sürükleyenler 9 yıldır yargılanmadı
09:17 Eski pêşmerge: Barzani ailesi kardeş katliamı yapıyor, pêşmergelik bu değil
09:14 15 yıldır süren tecavüz davası: Adalet istiyoruz
09:10 Gazeteci Dicle: YNK'nin kazanması Türkiye’ye büyük bir darbe olur
09:09 Kürt'e Kürtçe yasak
09:09 Katledilen Kibar soruşturması 1 aydır 'gizli'
09:08 Kürt Araştırmaları Derneği'nde son başvuru 15 Ekim
09:07 İmralı'da son görüşme: Burayı çözüm yeri yapacağım
09:06 Abdullah Öcalan'ın 'özgürlük' fikri ilham oldu
09:05 'Özgürlük için Amed’de olacağız'
09:04 Hukukçu Schmidt: Öcalan'a 'özel tecrit' uygulanıyor
09:03 Akarsel'i anlattı: Bedel veren kadınların rüyasını gerçekleştiriyordu
09:00 03 EKİM 2024 GÜNDEMİ
08:56 HSK’den Yargıtay'a 8, Danıştay'a 3 yeni üye
02/10/2024
23:54 İsrail Güvenlik Kabinesi’nden İran'a ‘güçlü karşılık verme’ kararı
22:29 Kuday’ın cenazesini alan kardeşi: Tecrit sürdükçe cezaevlerinden tabutlar çıkmaya devam edecek
22:12 Sûr’da bir kişi darp edilerek gözaltına alındı
22:06 Gulistan Tara ve Hêro Behadîn, Silêmaniyê’de anıldı
21:26 Kuday, Mêrdîn’de toprağa verilecek
21:18 Kabaiş’i arama çalışması sürüyor: 71 araç incelemeye alındı
21:07 Şirnex Barosundan dengbêj gecesi
20:50 DEM Parti heyeti AKPM’de: Türkiye AİHM kararlarına uymalı
20:23 Erzirom’da DBP ve HDP’li iki kişi tutuklandı
20:09 İsrail, Şam’a saldırdı
20:03 Öğretmen açığı Meclis gündeminde
19:50 Sendikalı öğretmenler: Taleplerimizi içermeyen kanunu kabul etmiyoruz
19:39 Temelli: İmralı kapılarını açın Ortadoğu’ya barış gelsin
19:31 ÇHD’li avukatlar savunma yapmadı
19:03 Hakkında soruşturma açılan öğrenci KYK’den atıldı
18:24 Sinan Ateş cinayeti davasında karar açıklandı
18:18 ÖHD: Riha’da bir yılda 56 mahpus sürgün edildi
18:02 ESP üyelerinden Filistin ve Lübnan için yürüyüş
17:12 Kabaiş 6 gündür kayıp: Sualtı cihazı getirilecek
17:09 Narin cinayetinin araştırılması talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
17:02 Fernas işçileri Meclis önünde: Mücadeleniz mücadelemizdir
16:39 Siyasi partilerden AYM başkanına ziyaret: Gündem Atalay ve hasta tutsaklar
16:17 İHD: Kuday göz göre göre ölüme terk edildi
15:48 Tecride Karşı Adalet Girişimi MKG’de gazetecilerle bir araya geldi
15:41 BM Genel Sekreteri Guterres'in İsrail'e girişi yasaklandı
15:36 Xelfetî'de temizlik seferberliği
15:27 'İnfaz kanunu değiştirilsin'
15:14 Diyarbakır Valiliği’nden 'çatışma' açıklaması: 1 ölü
15:02 Bakırhan'dan tokalaşma açıklaması: Toplumsal barışı sağlayacak her adımı destekleriz
15:01 Fernas işçileri barikatı aştı
14:42 İHD'ye yönelik tehdit protesto edildi
14:08 Emekçilerin 'vergide adalet' direnişi sürüyor
14:08 Tutuklanan gazeteci Kara için çağrı: Serbest bırakın
13:51 Avukatların CPT görüşmesinde İmralı raporu gündeme geldi
13:47 Fernas işçilerinin Ankara'ya girişlerine izin verilmedi
13:46 Hindistanlılar tecavüze uğrayıp katledilen stajyer doktor için sokakta
12:41 Bakırhan'dan Ortadoğu'daki çatışmalara çözüm önerisi: Demokratik Ulus
11:55 Darp edilen tutsaklara 'kamu malına zarar verme' cezası
11:52 Tutsak siyasetçilerin duruşmasına çağrı
11:17 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi 'sansür ve otosansür' için buluşacak
10:56 Cezaevinde katledilen Kuday: Zulüm devam ettikçe direniş de sürecek
10:36 HABER-SEN: PTT’de çalışan az, iş yükü çok
10:28 Ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday hayatını kaybetti
09:34 Gever'de polis ve VEDAŞ'tan 'kaçak elektrik' baskını
09:06 'Bir de baktık ki şiir kendisiydi'
09:05 Fernas işçileri direnişte: Herkes kazanacak
09:04 Katledilen babası için 32 yıldır ‘adalet’ mücadelesi veriyor
09:03 Bir yılda tüm dünyaya yayıldı
09:02 Komplodan sonra tecrit: İmralı'da her saniye ihlal yaşanıyor
09:01 Miradê Kinê'nin yaşamı ve sanatı kitaplaştırıldı
09:00 Wan’dan binler 'özgürlük' mitingine akacak
09:00 02 EKİM 2024 GÜNDEMİ
01/10/2024
23:59 İsrail: Bu gece Ortadoğu'da yoğun saldırı düzenleyeceğiz
23:55 İstanbul’dan İran, Irak ve Ürdün'e uçuşlar iptal edildi
22:39 Mûş Belediyesi de kadınlara hukuki destek sağlayacak
22:21 İran'dan İsrail'e saldırı açıklaması