Abdullah Öcalan'ın komploya karşı duruşu

img
HABER MERKEZİ - Ortadoğu’ya dönük hesaplar önünde "tehdit" görüldüğü için hedef alındığını belirten Abdullah Öcalan, "Halkımızın direnişi komployu boşa çıkarmıştır. Amaçlanan benim imhamdı. Boşa çıkarmak için kendimi yaşatmaya çalıştım. İmralı’daki koşullara karşı duruşumun esası budur" demişti. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan, ABD'nin başını çektiği küresel güçlerin ortaklığıyla 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye'den çıkarıldı. Uluslararası komplonun hedefi, Abdullah Öcalan'ı "imha" etmek ve hareketi PKK'yi ise "tasfiye" etmekti. Ancak "imha ve tasfiye" planı başarılı olmadı. Abdullah Öcalan, Kürt sorununun demokratik çözümü için gittiği Avrupa’da, kendi tespitiyle “istenmeyen kişi" ilan edildi. Çözüm çabaları karşılık bulmayan Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999'da ise Türkiye'ye getirildi. 
 
Abdullah Öcalan, Türkiye'ye getirildikten sonra yaptığı değerlendirmelerde kendisine dönük komploya dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Abdullah Öcalan, birçok ülkenin içerisinde yer aldığı komployu, "NATO-Gladio operasyonu", "3’üncü Dünya Savaşı’nın başlangıcı", "21'nci yüzyılın en büyük komplosu" ve “Ortadoğu’ya müdahalenin ilk adımı" olarak nitelendirdi.
 
PKK Lideri Öcalan, komploya dair en geniş değerlendirmeyi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde kaleme aldığı "Kürt Sorunu ve Demokratik Uygarlık Çözümü" kitabında yaptı. 
 
ÖCALAN'IN KOMPLO DEĞERLENDİRMELERİ 
 
Öcalan, kitabında kendisine dönük operasyon sürecinin ABD ve AB’nin siyasi sorumluluğu altında "NATO Gladio" tarafından yürütüldüğüne dikkati çekti. Öcalan, komplonun ardındaki felsefi ve politik zihniyetin büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Her dönemin kilometre taşı olan komplolardan bahsettim. Bunlardan sadece Kürtlere yönelik olanlarından Hamidiye Alayları komplosu, 1914 Bitlis’teki Melle Selim, 1925 Şeyh Sait, 1930 Ağrı ve 1937 Dersim komploları, 1959’da 49’lar ve 1960’ta 400’ler Davaları, Faik Bucak’ın öldürülmesi ve Sait Kırmızıtoprak’ın KDP tarafından katledilmesi, yine PKK’nin ideolojik aşamasından günümüze kadar aynı zihniyet tarafından organize edilen yüzlerce komplo bir çırpıda sıralanabilir. Komploları düzenleyenler bunu ustaca düzenlenmiş iktidar sanatı saymaktadırlar. Yani komplo iktidar sanatının en önemli aracı ve ruhu durumundadır. Bu sanat Kürtler için kesinlikle komplo temelinde yürütülmek durumundaydı. Komplonun açıktan bir yöntemle uygulanması, öyküdeki çocuğun ‘Anne bak, kral çıplak’ demesine benzer bir duruma yol açacaktı. Hedefinde soykırıma dek giden uygulamalar bulunan bir iktidar gücünün elinde komplo dışında bir araç ve buna yön veren zihniyet yoktur. Burada önemli olan, komploya dahil olan güçlerin doğru tanınması ve tanımlanmasıdır" diye kaydetti. 
 
'ASIRLIK DÜŞMANLAR BİRLEŞTİ'
 
Komploda parmağı olan güçler arasındaki ilişkiyi irdeleyen Öcalan, "ABD’den Rusya Federasyonu’na, AB’den Arap Birliği’ne, Türkiye’den Yunanistan’a, Kenya’dan Tacikistan’a kadar birçok devlet komploya dahil olmuştu. Asırlık düşmanlar olan Türkler ve Yunanlıları birleştiren neydi? Neden benim sırtımdan bu kadar ilkesiz ittifaklar veya çıkar birlikleri kuruluyordu? Ayrıca hedeflenmeme için sevinen Türk ve Kürt sol ve ulusal işbirlikçilerin sayısı hesaplanmayacak kadar çoktu. Resmi dünya sanki benim şahsımda en tehlikeli rakibini kıstırmış gibiydi. PKK içinde bile kendileri için ikbal günlerinin geldiğine ve diledikleri gibi yaşamaları fırsatının doğduğuna inananların sayısı küçümsenemezdi. Şüphesiz en başta ve en genel bir gözlem tüm bu güçlerin kapitalist modernitenin liberal çıkarlar peşinde koşan önde gelen kesimlerinden oluştuğunu ortaya koyuyordu. Ben birçoğunun liberal faşist zihniyetini ve çıkarlarını tehdit etmekteydim" diye belirtti. 
 
ORTADOĞU’YA YÖNELİK HESAPLAR 
 
İngiltere’nin komplodaki rolüne de sık sık vurgu yapan Öcalan, komploda "en tecrübeli gücün" İngiltere olduğunu vurguladı. Öcalan, şunları kaydetti: "Benim Avrupa’da politika yapmamam için ilk işaret fişeğini sıkan güçtür. Avrupa’ya adım atar atmaz beni hemen ‘persona non grata’, yani ‘istenmeyen kişi’ ilan etmişti. Bu basit bir adım değildi, sonucu önceden belirleyen adımlardandı. Peki, Humeyni için, Lenin için bile alınmayan böylesi bir tavır neden hemen benim için alınmıştı? Özcesi, Ortadoğu’ya yönelik iki yüz yıllık hegemonik hesapları önünde, özellikle Kürdistan politikasından ötürü (özetle ‚Ver Kerkük-Musul’u, yok et kendi sınırlarındaki Kürtleri’ politikası nedeniyle) ciddi bir engel olarak ortaya çıkmıştım. Bütün planları ve uygulayıcıları karşısında tehlikeli olmaya başlamıştım.” 
 
Öcalan, komplodaki bir başka hedefin Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) hayata geçirmek olduğuna işaret ederek, "Bunun için Kurdistan’daki gelişmeler kilit önemdeydi. Mutlaka etkisizleştirilmem en azından konjonktür gereğiydi. Tasfiye edilmem o günler için küresel politikalarına uygun düşmekteydi. Tarihinin çok önemli bir ekonomik krizini yaşayan Rusya’nın o dönemde çok acil krediye ihtiyacı vardı. Eğer derde derman olacaksa, bana karşı düzenlenen komploda yer alıp rolünü oynamaması için neden kalmayacaktı” diye belirtti.
 
KURDISTAN ÜZERİNDEKİ HESAPLAR 
 
PKK Lideri Öcalan, Kurdistan üzerindeki hesapların da komploda önemli bir etken olduğunu vurguladı. Öcalan, söz konusu etkenlere dair ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Bunları söylerken sanırım gerçeği biraz daha aydınlatmış oluyorum. O günlerde Kurdistan’ın özgürlüğünden ve Kürtlerin kimliğini kazanmalarından yana olmak, her türlü günübirlik liberal çıkarları, pragmatizmi ve bencilliği aşmayı gerektiriyor; sağı ve soluyla kapitalist modernite yaşamından vazgeçmeyi veya bu yaşamın karşısına dikilmeyi emrediyor, buna zorluyordu. Tersine o günlerin dünyası küresel liberalizmin dünyayı fethetme savaşında şahlandığı günlerin dünyasıydı. Liberal faşizmin dünya çapında egemenliğini ilan ettiği yıllar yaşanmaktaydı. Politik açıdan ise, Ortadoğu hegemonik mücadelenin merkezi konumundaydı. Kurdistan üzerindeki mücadele hegemonik hesaplar açısından kilit roldeydi. PKK’nin ideolojik ve politik konumu hegemonik hesaplarla açık çelişki içindeydi. Dolayısıyla tasfiye edilmem, bu hesapların önünün açılması anlamına geliyordu.”
 
'KOMPLO TÜRKLERE DE YAPILDI' 
 
Abdullah Öcalan'ın bir diğer tespiti ise, "Komplo şahsımda sadece Kürtlere değil, Türklere de yapılmıştı" oldu. Öcalan'ın bu tespite dair geniş değerlendirmesi ise şöyle: "Teslim ediliş biçimi ve bunda rol oynayanların niyeti ‘terör’ün sona erdirilmesi ve çözüm olmayıp, bir yüzyıl daha sürecek şekilde anlaşmazlığın temelini derinleştirmekti. Beni komploya düşürmeleri bu niyetleri için ideal bir fırsat sunmuştu. Bu fırsatı sonuna kadar kullanmak isteyeceklerdi. Aksini düşünmek mümkün değildi. Çünkü isteselerdi bu yöndeki çok olumlu gelişmelere katkı sunabilirlerdi. Oysa işleri sürekli çıkmaza sürüklüyorlar, sorunu çözmek yerine tam bir kördüğüme dönüştürüyorlardı. Tipik bir İsrail-Filistin ikilemi yaratılmak isteniyordu. Nasıl ki İsrail-Filistin ikilemi yüzyıldır Ortadoğu’da Batı hegemonyasına hizmet etmişse, ondan çok daha büyük boyutlu olan Türk-Kürt ikilemi de en azından bir yüzyıl daha hegemonik hesaplarına hizmet edebilirdi. Zaten 19. yüzyılda bölgedeki birçok etnik ve mezhepsel sorunun geliştirilmesinde ve çözümsüz bırakılmasında aynı amaç güdülmüştür. İmralı gerçeği bu yöndeki ham bilgilerimi iyice olgunlaştırdı. Fakat karşımda duran en önemli sorun, bunu Türk yönetici elitine kavratabilmekti.
 
Dolayısıyla komplonun benden, Kürtlerden daha çok Türklere yapıldığını kavratabilmek en önemli sorunum haline gelmişti. Bunu sorguculara sıkça vurguluyordum. Ama onlar kendilerini başarı şehvetine kaptırmışlardı. 2005’te Kürt kimlik ve özgürlük hareketinin eskisinden daha diri olduğunu kavradıkları zamana kadar bu yaklaşımları devam etti. Konu üzerinde daha derinliğine yoğunlaştığımda, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerindeki komplo unsurlarını daha yakından gördüm. Türk bağımsızlığı denilen olayın en fena bağımlılık türlerinden biri olduğunu fark ettim. Türklerin bağımlılığı ideolojik ve politikti. İnşa edilen milliyetçilik ve ulusçuluğun yabancı menşeli olduğunu, Türk toplumsal olgusu ve tarihiyle pek az ilgisinin bulunduğunu gittikçe daha iyi fark edebiliyordum. Hegemonik güçler Türk yönetici elitinin iktidar konusunda ne denli zaaflı olduğunu biliyorlar ve bu zaafı kullanıyorlardı. Kürtler üzerinde kurdukları sınır tanımaz hâkimiyet de aynı zaaftan ileri geliyordu. Bu hâkimiyet aynı zamanda mahkûmiyetleri demekti. Hâkimiyetleri hep güdümlüydü, öz ideolojileri yoktu; daha doğrusu, ‘hâkimiyet her şey, ideoloji hiçbir şey’ kuralı işletiliyordu.
 
TÜRK-KÜRT İKİLEMİNİN DERİNLEŞTİRİLMESİ
 
Hegemonik güçlerin Türk-Kürt ikileminin derinleştirilmesinde kullandıkları yöntem ‘tavşan kaç, tazı tut’ yöntemiydi. Öyle ki hem tazı hem de tavşan bu kovalamacada yorgun düşecekler, sonuçta her ikisi de sahiplerinin hizmetine ve kullanımına gireceklerdi. Bana bizzat uygulananlar, bu yöntemin doğrulanması anlamına geliyordu. Gerek AB Konseyi’nin yaklaşımları gerekse AİHM’nin kararları tam da bu politikanın uygulanmasına hizmet ediyordu. İki tarafı da kendine sonsuz bağlama mantığı geçerliydi. Amaç adalet ve çözüm değildi. Savunmalarımı daha çok bu mantığı teşhir amacıyla geliştirdim. Hiçbir NATO ülkesinde görülmeyen bir biçimde Gladio örgütlenmesini devletin tepesine oturtmak, iyi niyet ve güvenlikle izah edilemez. İpleri kendi ellerinde olduğu ve ülkeyi diledikleri gibi yönetmelerine eşsiz bir fırsat sunduğu için, hegemonik güçler Gladio’nun Türkiye uzantısına göz yummuşlardı.
 
Bir bütün olarak Gladio yakından incelendiğinde ve felsefesi açığa çıkarıldığında görülecektir ki, hedef en kısa yoldan ülkeyi işgal etmek, halkını bölüp parçalamak ve çatıştırmaktı. Özellikle Ortadoğu’daki uzantılarında bu gerçeklik sıkça yaşanan uygulamalarla kendini ortaya koyuyordu. Bir halkı yönetmenin en etkili aracıydı. Hem halkını devlete karşı çıkartıyorlar hem de ikisini birbirine ezdiriyorlar, tehlikeli gördüklerini bu yöntemle tasfiye ediyorlardı. Türkiye’nin son 60 yıllık yönetim gerçeğinde bu olgu çok çarpıcıydı. Ülke âdeta Gladio çatışmalarının laboratuvarı haline getirilmişti. Sadece PKK tarihinin tüm önemli süreçlerinde yaşanan Gladio’dan kaynaklı çatışmalar devletin ve halkların yüzyıllarca süren geleneksel dostluklarının sonunu getirmeye yeterli olmuştu.
 
İMRALI SÜRECİ
 
İmralı sürecini bu oyunu bozmak için ideal bir platform olarak değerlendirdim. Bunun için gerekli olan teorik temelimi güçlendirdim. Barışın ve siyasi çözüm koşullarının bütün felsefi ve pratik argümanlarını geliştirdim. Demokratik siyasi çözümün özgünlüğü üzerinde yoğunlaştım. Zorlu ve sabır isteyen bu çalışmalar komplonun kısırdöngülerini kırabilir ve çözüm alternatiflerini geliştirebilirdi. Bu konuda kendime güvenmekten başka çarem yoktu. Aslında komplo sürecinde rol alanların niyeti farklıydı. Benim şahsımda PKK’nin ve Özgürlük Hareketi’nin bitirilişini sağlamak istiyorlardı. Cezaevi uygulamaları, AİHM ve AB’nin tüm yaklaşımları bu ana amaçla bağlantılıydı. Benden arındırılmış bir Kürt Hareketi hedefleniyordu. İğdiş edilmiş, efendilerinin hizmetinde olan geleneksel işbirlikçiliğin modern bir versiyonu oluşturulmak isteniyordu. Özellikle ABD ve AB’nin uzun vadeli çalışmaları bu doğrultudaydı. Türk yönetici elitiyle bu temelde ittifaklara açıklardı. 
 
SAVUNMAM ÇÖZÜM YOLU OLDU
 
Özcesi, özellikle İngiliz hegemonyacılığının önce işçi sınıfı hareketinde, daha sonraları ulusal kurtuluş hareketleriyle devrimci-demokratik hareketlerde başarıyla uyguladığı bu iğdiş etme modeli, liberal insan hakları ve özgürlükleri yöntemiyle başarıya ulaşmıştı. Devrimci önderleri ve örgütleri tasfiye etmişlerdi. Yüzlerce yıldır uyguladıkları tasfiye yöntemlerinin bir benzeri PKK’ye ve devrimci, kolektif özgürlük ve eşitlik hareketine uygulanıyordu. İmralı sürecinden beklenen esas sonuç buydu; üzerinde çokça çalışılan ve ustaca uygulanmak istenen plan buydu. Strateji ve taktikler bu plan çerçevesinde geliştiriliyordu. Benim bunlara mukabil geliştirdiğim savunma ne klasik Ortodoks dogmatik tutuma ne de kendimi kurtarmaya ve koşullarımı iyileştirmeye dayanıyordu. Savunmama yön veren şey, ilkeli, halkların tarihsel ve toplumsal gerçekliğine uygun onurlu barış ve demokratik çözüm yolu oldu.”
 
'BU OYUN BOZULMAK ZORUNDA'
 
Abdullah Öcalan, kaleme aldığı kitabın yanı sıra avukat görüşmelerinde de kendisine dönük komployu birçok kez derinlikli irdeledi. Öcalan, 15 Kasım 2000 tarihli görüşmede, İmralı Adası’na getirilmesiyle Türkiye’de yeni bir sürecin başladığına işaret ederek, komploya “21’inci yüzyılın komplosu” tanımlaması yaptı.
 
Abdullah Öcalan, 16 Mayıs 2001 tarihli avukat görüşmesinde ise, “Ben Türkiye’nin değil, komplonun mahkumuyum” dedi. Abdullah Öcalan, "Avrupa’ya ‘Sen hukuku değil, iki yüz yılın katliamını ve komplosunu dayattın’ diyeceğiz. Şahitlerimiz var. Uçağı getirip götürenler, VIP salonunda geçirenler gizleniyor. İtalya’dan nasıl çıkarıldığım, Almanya’nın beni almamak için neler yaptığı gizleniyor. Türkiye’yi mahkum etmeye çalışıyorlar. Hayır, mahkum edilecek olan en büyük güç Avrupa’dır. Buna tiyatro demiştim, senaryoyu başkası yazdı, İmralı’da oynandı. Bu oyun bozulmak zorunda” diye kaydetti. 
 
‘KOMPLOYU BOŞA ÇIKARDIM’
 
PKK Lideri  Öcalan, 4 Temmuz 2001 tarihli avukat görüşmesinde, komployla "PKK ve Kürtlerin yok edilmesinin" amaçlandığına vurgu yaptı. Abdullah Öcalan, “Komplo benim ölümüm üzerine kurulmuştu. Ben yaşayarak komployu boşa çıkardım. Komplonun uluslararası boyutları var. ABD ve İngiltere’nin rolü anlaşılmalı. Miloseviç ‘Yugoslavya’da olanlar İngilizlerin planıdır’ diyor. Bunu iyi izleyin, benimle benzerlikleri var. Tarihi iyi inceleyin. Ama biz temel insan onurundan vazgeçmeyeceğiz. Elbette kimlik savaşımızı sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
 
‘YA SAVAŞ YA DEMOKRATİK ÇÖZÜM’ 
 
Öcalan, 27 Şubat 2002 tarihli avukat görüşmesinde ise, şu değerlendirmede bulundu: “Komplo istediği gibi yürüseydi, bu Anadolu’nun kana bulanması demekti. Kimse bunu düşünmüyor. Siyasetten mideleri bağlanmış. Çiller (Tansu Çiller) ekibi çeteleşmiş ekiptir. Beni yaşatan, bu çılgınlığın durdurulmasıydı. İdam tartışmalarının benim üzerimden yürümesi siyasi bir oyundur. Komplo sürecinde ABD ve Yunanistan yine benim üzerimden ‘onlar birbirine girsinler, birbirlerini katletsinler’ diyorlardı. Biz bu oyuna gelerek onurumuzdan, özgürlüğümüzden mi vazgeçelim? Bu oyunları bozmak için demokratik zemini zorlayacağız. Başka da bir yolu yok. Bu sorun ya savaşla derinleşecek ya da barış ve demokratik çözüm gelişecek."
 
12. YIL DEĞERLENDİRMESİ 
 
Öcalan, 20 Ocak 2010 tarihinde yaptığı avukat görüşmesinde şunları belirtti: "Komplonun 12. yılına girerken şunları belirtebilirim. Nasıl ki 1920’li yıllarda, öncesinde 1915’lerde Ermenileri önce destekleyip onları öne sürüp daha sonra Anadolu’dan tamamen tasfiye olmalarına neden oldularsa aynı şekilde Yunanlılar nasıl önce desteklenip sonra Anadolu’dan tamamen tasfiye edildilerse aslında 15 Şubat 1999’da gerçekleştirilen komployla amaçlanan nihai şey de buydu. Türkiye’den daha sonra komünistler ve diğer muhalifler de tamamen tasfiye edildiler. Ve bu şekilde Türkiye tamamen Batılı kapitalist devletlerin istediği özelliklere sahip, onların amaçlarına uygun bir devlet haline getirilmiş oldu. Bu önemli bir tespittir. Solun da artık bu tespiti yapması lazım. İşte Mustafa Suphi’nin tasfiyesiyle solun almış olduğu ve halen devam eden darbe de bundan bağımsız değildir. Halen Mustafa Suphi olayının arkasında yer alan gerçek failleri ortaya çıkarılmış değildir. İşte yakınlarını kaybeden aileler bir araya geldiler. Hrant Dink duruşmasında bir araya gelen aileleri kastediyorum.
 
İçlerinde Sebahattin Ali’nin yakınları da var, gerçek katillerin açığa çıkarılmasını istiyorlar. Bunun Mustafa Suphilere kadar götürülmesi, bu cinayetin de aydınlatılması gerekir. İşte ben Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu’nu bu nedenle önerdim. Bu komisyonun yapması gereken çok iş var. Bu mutlaka olacaktır ki, bu ailelerin bir araya gelmesi de bir başlangıçtır, süreç başlamıştır. Bu şekilde tüm faili meçhuller aydınlatılabilir. Komployla amaçlanan üç şey vardı. Benim teslimimle PKK’nin tasfiyesi karşılığında aynı 1920’lerden Türkiye devletini kendilerine bağladıkları gibi Güney’de kendilerine bağlı, kendi denetimlerinden ve kontrollerinden çıkmayacak bir siyasal Kürt oluşumunun önü açılacaktı. Ki bu kısmen oldu. Ayrıca Kıbrıs’ta Yunanistan’a söz verilmişti. Bir de küçük Ermeni devletine verilen sözler vardı. Türkiye’ye bunlar kabul ettirilecekti. Ama bunların hiç birisi gerçekleşmedi. Ben buradan halkımıza artık müjdeyi verebilirim. Komplonun 12. yılına girilirken komplo boşa çıkarılmıştır. Bu kesin olarak anlaşılmıştır. Bu benim buradaki sabırlı duruşum ve halkımızın ortak çabasıyla gerçekleşmiştir. Bunu artık halkımıza açıkça ifade edebiliriz; komployu boşa çıkarmayı başardık. Nasıl bunun için 11 yıl direndiysem 12. yılda da yine aynı şekilde direnmeye devam edeceğim. Bütün bu komploya ve tasfiye girişimlerine rağmen sonuçta hareket ve halkımız güçlenerek çıkmıştır."
 
Öcalan'ın bir başka komplo değerlendirmesi ise, 10 Şubat 2010 tarihli görüşmede oldu: "Komplo’nun 12. yılı vesilesiyle geçen hafta yaptığım 15 Şubat açıklamalarına şu ekleri de yapabilirim. Halkımızın gösterdiği duyarlılık nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Halkımızın gösterdiği direniş komployu boşa çıkarmıştır. O yüzden tekrar halkımıza şükranlarımı iletiyorum. Komployla amaçlanan benim imhamdı. Bunun gerçekleşmesi durumunda bir kaos ortamı ve kanlı bir süreç olacaktı. Ben burada zor bela komployu boşa çıkarmak için kendimi yaşatmaya çalıştım. İmralı’daki koşullara karşı 11 yıllık duruşumun esası budur. Artık şunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Halkımızın muazzam direnişi, sahiplenmesi sonucunda Kürtlerin imha tehlikesi ve siyasi soykırım tehlikesi ortadan kalkmıştır."
 
Yarın: Kürtlerin komploya karşı direnişi

Diğer başlıklar

12:12 İŞKUR'da 'torpil' iddiası
12:01 DBP Kadın Meclisi’nden 'özgürlük' mitingine çağrı | YENİLENDİ
11:49 Ensarioğlu’nun 'dolandırıcı' damadı 1 günde tahliye edildi
11:48 Nesli tükenme tehlikesi olan çizgili sırtlana özel ilgi!
11:04 12 il için sarı kodlu uyarı
11:00 DEM Parti Kadın Meclisi'nden savaş karşıtı deklarasyon
10:59 İsrail saldırısında 3 FHKC yöneticisi yaşamını yitirdi
10:41 Wan havaalanında yangın
10:16 Qers’te bir kadın katledildi
10:08 BUDO seferi iptal edildi
10:00 Zeynep Celaliyan’ın cezaevi görüşleri yasaklandı
09:41 Wan'da 2 öğrenci günlerdir kayıp
09:11 Xwebûn 'Kıyameti koparın' manşetiyle çıktı
09:10 Tüketime karşı dayanışmayı güçlendiren pazar
09:09 Yaşamını özgürlük mücadelesine adadı
09:08 Abdullah Öcalan'ın komploya karşı duruşu
09:06 Suriye'ye saldırı sonrası yabancı tutuklu sayısında yüzde 338 artış
09:00 30 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:41 KNK: Sandığa gidin, çıkarlarınızı koruyanlara oy verin
29/09/2024
22:40 Lübnan’da saldırıların bilançosu ağırlaşıyor
21:44 İsrail Yemen'i savaş uçaklarıyla bombaladı
21:30 Nagihan Akarsel anıldı: Kadınların mücadelesine ışık tuttu
21:10 Amedspor maçı galibiyetle tamamladı
20:59 Binler konserde bir araya geldi: Kültürümüze sahip çıkacağız
20:36 Bafil Talabani: Kirli ve yozlaşmış iktidarı yıkacağız
20:16 Sûrfest Ermeni ve Kürt ezgileriyle başladı
19:50 Kuzey ve Doğu Suriye’de 9 Ekim protestoları
19:24 Wan Barosu’ndan kayıp öğrenci için açıklama
19:04 Hamburg’da ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük Maratonu’
18:52 Apê Musa İzmir'de anıldı
18:18 Hatimoğulları: Adaletsiz düzeni kaldırıncaya kadar mücadelemiz sürecek
18:05 İstanbul’da halk buluşması: Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız
18:00 Hayvan hakkı savunucuları yasaya karşı tutum belgesi açıkladı
17:43 Semsûr’da bir kadın katledildi
17:07 DEM Parti Avrupa Konseyi’nde temaslarda bulunacak
16:52 MED-DER’e dayanışma ziyareti
16:48 TJA’dan özel savaş politikalarına tepki
16:41 Lübnan tarihinin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya
16:00 Kayıp Kabaiş’in ailesinden yurt görevlileri hakkında suç duyurusu
15:59 Parti binasına saldıran 2 kişi gözaltına alındı, 1’i aranıyor
15:47 Beştaş: 13 Ekim’de tecride karşı ses yükselteceğiz
15:09 ABD'den Suriye'ye iki hava saldırısı
14:42 Agirî-Gîyadîn yol ayrımında kaza: 1 ölü
14:28 Hatimoğulları Şahintepe’de: Konut hakkını sermayeye devretmek istiyorlar
14:06 'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Demokrasi isteyenler için ayna İmralı’dır
13:53 İsrail ordusu: Hizbullah yetkilisi Nebil Kavuk'u öldürdük
13:26 Çocuğa yönelik tecavüz soruşturmasına gizlilik ve yayın yasağı
13:25 Yurt kaybolan öğrencinin ailesini 2'nci gün bilgilendirdi
12:56 Amed’de 6’ncı ‘Takas Pazarı’ kuruldu
12:52 Eskar’da yasak sonrası askeri operasyon: Ormanlık alan bombalanıyor
12:15 Demokratik Özerk Yönetim Lübnan’dan yaşanan göç için kriz masası kurdu
12:07 İdam cezasını protesto eden tutsağa görüş yasağı
11:53 22 bin 215 Lübnanlı Suriye’ye geçti
11:24 Pasûr’da bir mahalle ve üç mezranın olduğu bölge yasaklandı
11:16 Bakırhan’dan ekokırımcı iktidara karşı örgütlenme çağrısı
11:14 New York Times İsrail’in Hizbullah’a karşı kurduğu istihbarat ağını yazdı
10:35 Cemaat yurdundaki taciz ve tecavüz davasında dosyalar birleştirildi
09:46 ABD’de Helene Kasırgası: 63 kişi yaşamını yitirdi
09:34 Licêliler maden istemiyor: Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz
09:10 Peköz: Ortadoğu'daki gerilim ABD'nin politikalarıyla uyumlu görünmüyor
09:06 Besiciler satsa da beslese de zararda
09:05 Adana'da bir 'irade gaspı' davası daha
09:04 Çözüm çabalarına komployla yanıt
09:01 29 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:59 Nagihan Akersel için çağrı: Cinayetin azmettiricileri yargılansın
08:57 Jin dergi ‘Organize suç ortaklığı: Erkek-yargı-devlet’ başlığıyla çıktı
08:44 Marmara ve Kuzey Ege için yağış uyarısı
28/09/2024
23:59 Dîlok'ta kaza: 1'i ağır 10 yaralı
23:08 DEM Parti’nin Sultangazi ilçe binasına saldırı protesto edildi
22:54 Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Kabaiş’ten haber alınamıyor
22:22 Qamişlo’da bir araca SİHA saldırısı
22:01 İsviçre’de göçmen karşıtı yasa protesto edildi
21:42 Kayıp yurttaş sınırda öldürülmüş halde bulundu
21:37 Aslan: Devletçi çözüm modeline karşı halkı temel alan demokratik yolu öneriyoruz
21:13 Tuncel: Halkla ittifak kurulmalı
20:56 ‘Halkların özgürlüğü Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle mümkündür’
19:43 İran, Nasrallah için 5 gün yas ilan etti
19:36 Yemen’den İsrail’e füze atıldı
19:28 TJA: 13 Ekim’de tecride karşı coşkumuzla alanda olalım
19:17 Hatimoğulları: Sistem karşıtı güçlenebileceğimiz bir dönemdeyiz
19:06 İstanbul’da ‘Özgürlük Mitingi’ne katılım çağrısı
18:36 DEM Partili Demir’in tutuklanması protesto edildi
18:19 İran sınırında haber takibi yapan gazetecilerin ekipmanlarına el konuldu
17:25 İstanbul’da kadın şöleni: İsyanımızla var olacağız
16:53 Ceylan Önkol katledilişinin 15’inci yılında mezarı başında anıldı
16:04 Licê'de maden protestosu: Geçit vermeyeceğiz
15:34 Erdoğan'dan erken seçim açıklaması
14:43 Hizbullah, Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı
14:40 Roboski Katliamı 153'üncü ayında: Unutturmayacağız
14:37 Hasta tutsaklar Oduncu ve Özbek için 'acil tahliye' çağrısı
14:08 YNK şubesine saldırı
13:59 Tutsaklarla görüşen Aydeniz: Tarafsız sağlık raporları verilmeli
13:42 Kayıp yakınları: Geçmişle yüzleşme sağlanmalı
13:41 Cizîr'de 'üreten kadın' fuarı
13:05 Cumartesi Anneleri katledilen Baskın için 'adalet' istedi
12:58 Sultangazi'de DEM Parti binasına silahlı saldırı
12:14 Fernas Madencilik işçilerine sanatçılardan destek
11:11 İsrail'den 'Nasrallah'ı öldürdük' iddiası
10:45 KASED'den 'Kadın Surfest Festivali'
10:05 İzmir'de şüpheli kadın ölümü
09:25 Serbest bırakılan MED-DER çalışanları: Dil mücadelemiz sürecek
09:16 Evden sedyeyle çıkarılan Yıldız'a 'cezaevinde kalabilir' raporu
09:12 Dr. Berwarî: Kürt kazanımlarını 'yok etme' planı devrede
09:11 Psikolog Tekinalp: Narin'i öldüren bir kişi değil, anlayış
09:11 Kürt sanatçı ve yazarların resimleri duvarlara nakşedildi
09:08 Parayı veren keçi katledebilecek: Ekosistemi yok eder
09:07 'Özgürlük' mitingi çağrısı: Çözümün adresi İmralı'dır
09:06 Polis şiddeti yerine eylemciye dava
09:05 9 Ekim'e giden süreç
09:03 Çiçek: İttifakın hedefi faşist iktidarı yıkmak ve geleceği kurtarmak olmalı
09:00 28 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:06 Cem Garipoğlu'nun mezarı 3 Ekim'de açılacak
07:50 Ormanların turizm amaçlı kullanılmasının önü açıldı
27/09/2024
23:47 Mersin'de iş cinayeti
23:40 ABD'de Helene Kasırgası: 30 ölü
22:24 Kürtçe'ye baskılar şarkılarla protesto edildi
22:14 Kız çocuğuna istismar suçundan 16 gözaltı
21:25 İzmir'de 3 kişi tutuklandı
21:03 Rıfat Ronî’nin tutuklanmasına tepki: Çalışmalarını sürdüreceğiz
20:33 MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı
20:18 İsrail: Hizbullah'ın komuta merkezini vurduk
20:05 MED-DER'de ‘Jin û ziman’ atölyesi
18:46 Uçar: İmralı’da sadece tecrit değil büyük bir direniş de var
18:28 İstanbul'da 1 kişi tutuklandı
18:18 Dil kurumlarına operasyon: 2 kişiye tutuklama talebi
18:11 Bazîd'te ölü bulunan çobanın ateşli silahla vurulduğu belirlendi
17:28 Havası en kirli il hangisi?
17:15 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde mobbing
17:06 İnsan kaçakçılığı yapan askerlerin duruşması görüldü
16:53 Dil kurumlarına yönelik operasyonda 7 kişi serbest bırakıldı
15:59 'Güvenliğini' sağlamak için görevlendirilen polisin tacizine uğradı
15:45 Kadın katliamı protestosu davasında beraat kararı
15:36 'Serhat Bölgesi’ndeki cezaevlerinde tecrit en üst seviyede'
14:57 Hasret Tutal davası karar için ertelendi
14:54 Öğretmenden çocuğa taciz iddiası
14:45 Karadeniz ormanlarına taş ocakları açılıyor
14:42 Darp ve taciz edilen kadından destek çağrısı
14:31 Wan'da Kürtçeye yönelik saldırılar protesto edildi
14:13 GABB'da kayyımların taşınmaz devri kararını iptal etti
14:03 Alpargün Apartmanı davasında ağır cezalar
14:00 İhlal mektubuna 'olumsuz gündem oluşturuyor' gerekçesiyle el konuldu
13:25 Belediye güvenliğinden öğretmenlere darp, gazeteciye ölüm tehdidi
13:22 Gediz Nehri'nden numune alındı
13:17 Amed’de uluslararası 'tarih' sempozyumu: Kültürel değerler korunmalı
12:46 Barolardan Kürtçe eğitmenlerin gözaltına alınmasına tepki: Hukuksuzdur
12:45 Eğitim Sen mülakat usulsüzlüklerini paylaştı
12:09 Belediyeye verilmeyen asfalt malzemesi çöpe döküldü!
12:09 Ailelerden İmralı için yeni başvuru
12:08 Madencilerin Ankara yürüyüşü sürüyor
12:06 Safitürk davasında 'yeniden yargılama' talebine ret