ARÎ-DER yeni yönetimini belirledi

img

ÊLIH - ARÎ-DER, 3'üncü Olağan Kongresi'nde yeni yönetimini belirledi. 

Êlih'te faaliyet yürüten Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER), “Her dem Kurdî her der Kurdî" ve “Em ê tekoşina zimanê Kurdî bilind bikin” şiarıyla 3’üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Belediyenin kültür merkezindeki kongreye, kentteki sivil toplum örgütleri ve siyaseti parti temsilcilerinden çok sayıda kişi katıldı. 
 
TECRİT VE YASAKLARA TEPKİ 
 
Kongre divanında yer alan yazar Faysal Özdemir, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskılara işaret ederek, dilin sahiplenmesi gerektiğine vurgu yaptı. 
 
Kongrede konuşan DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "İlk yapmamız gereken şey dilimize sahip çıkmaktır. Her evin bir okul olduğunu unutmayarak, çocuklarımızla anadilimizle konuşmamız gerekiyor” dedi. 
 
Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, “Biz belediye olarak da Kürtçe çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Anadilinin eğitim dili olması için gerekli bütün çalışmaları yapacağız” diye kaydetti. 
 
DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürtçeye ve Kürt kültürüne dönük saldırıların kaynağını İmralı tecridinden aldığına işaret etti. Aydeniz, tecridin kaldırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Devlet Kürtçeye kolay bir şekilde statü vermeyecek. Onun için gerekli bütün çalışmaları yapmalıyız ve bütün kurumlarımız bu çalışmaları her alanda yürütmelidir” dedi.
 
Kongre faaliyet ve maliyet raporlarının okunmasıyla devam etti. Mazlum Tenha ve Meral Kaptan derneğin yeni eşbaşkanları oldu. Kongre, halaylarla sona erdi.