Türkoğlu, çay bahçesinde kadınlarla buluştu

  • kadın
  • 17:32 8 Eylül 2024
  • |
img
ARTVİN - Kemalpaşa ilçesinde çay toplayan kadınlarla bir araya gelen DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, çay üretiminin günden güne geçim sağlamaktan çıktığına dikkat çekti. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Özgür Eşit Yaşamda Israrcıyız, Kadın Yoksulluğuna Karşıyız” kampanyası kapsamında Artvin Kemalpaşa ilçesinde çay toplayan kadınlarla bir araya geldi. Türkoğlu’na Kadın Koordinasyonu üyeleri ve Artvin il yöneticileri eşlik etti. Çay toplayan kadınlarla görüşen heyet, sorunlarını gündeme getireceklerini belirtti. Türkoğlu ve beraberindeki heyet, kadınlarla sohbet ettikten sonra eline makası alarak çay kesimi yaptı. 
 
Kadınlar, saat 07.00’de başlayıp saat 16.00’a kadar çalıştıklarını ifade ederken, arada gidip çocuklara öğlen yemeği verdiklerini ve saat 16.00’dan sonra da ev işlerini yaptıklarını anlattı. Kadınlar, “Bazen yemek yapmaya yetişemiyoruz. Bir ton gübre geçen yıl 17 bin liraydı. Şimdi bir ton çayı 16 binden alıyorlar. En azından gübre satış fiyatlarından 1 ton çayın 25 lira olması gerekiyordu. Bir çalışanın günlük yevmiyesi bin 700 lira. Emeğimizin karşılığını alamadığımız için kendimiz bu işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. 
 
Yılda 3 ton topladıklarını, ortalama yıllık gelirlerinin 50 bin lira olduğunu ancak yetmediğini söyleyen kadınlar, “Hayat pahalılığından kaynaklı ikinci işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.
 
DERİNLEŞEN YOKSULLUK
 
Kadınları dinledikten sonra konuşan Halide Türkoğlu ise kent kent dolaşarak kadın yoksulluğuna karşı çalışma yaptıklarını belirtti. Kadınların üretim sürecinde yaşadığı sıkıntıları, kadın emeğinin görünmeme hali olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Aynı zamanda derinleşen bir yoksulluk var, geçim konusunda sıkıntılar var. Bir anlamda ülkede bunun kamuoyunu oluşturmaya çalışıyoruz. DEM Parti olarak kadın yoksulluğunu bir şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz, kadınların çalışma yaşamında yaşadığı sıkıntıları, emeklerinin karşılığını alamama halini görünür kılmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda evde bakım hizmeti dediğimiz sorunlar var" dedi. 
 
'EMEĞİMİZ KAYBOLUYOR'
 
Rize’de Artvin'de bütün üretimin çay üzerinden olduğunu bunun da günden güne kaybolduğunu söyleyen Türkoğlu, "Dışarıya ciddi anlamda göç oluyor. Erkekler dışarıya iş amacıyla giderken kadınlar burada kalıyor. Kadınlar çay toplama işi ile uğraşıyor, evin geçimiyle uğraşıyor, çocukların sorunlarıyla uğraşıyor. Biraz da kent kent kadınların yoksulluk halini anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü her kentin kendine özgü sıkıntıları var ama bir bütünen baktığımızda ülkede veya dünyada böyle bir sıkıntı var” diye konuştu.