Eğitim Sen: Yeni eğitim yılına sorunlarla girdik

img
İSTANBUL - Eğitim Sen, okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması gerektiğini belirterek, “Gerçek anlamda laik ve demokratik bir yapıda örgütlenmesi için tüm emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir” dedi.  
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul Şubeleri Fatih’te bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde  “2024-2025 Eğitim durum" raporunu açıkladı. Açıklamada “Demokratik bilimsel müfredat öğrencilerimize ücretsiz ulaşım-ücretsiz yemek istiyoruz” pankartı açılırken, “Gerici ırkçı müfredata hayır”, “Tarikat ve cemaatlerle yapılan tüm protokoller iptal edilsin “ dövizleri taşındı.
 
Raporu Eğitim- Sen 7 No’lu Şube Başkanı Eren Ertin açıkladı. 2024-2025 eğitim-öğretim sorunlarla başladığını belirten Ertin, ”Türkiye'de eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunların gölgesinde başlamaktadır. Ekonomik krizin ağırlaşarak sürmesi nedeniyle eğitim masraflarının artması, ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitimi dinselleştirilmesi çabaları, laikliğe ve bilime aykırı müfredat değişiklikleri, öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) yönlendirme girişimleri, Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) tartışmaları, çok sayıda bölgede taşımalı eğitime son verilmesi gibi konular bu eğitim yılının temel tartışma başlıkları arasında yer almaktadır” dedi.
 
‘EĞİTİM NİTELİKSİZ’
 
Eğitim sisteminin piyasalaştığına dikkat çeken Ertin, piyasalaşmanın eğitimi niteliksiz hale getirdiğine dikkat çekti.  Ertin , “Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmemesi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakaları geçtiğimiz eğitim öğretim yılında da devam etmiştir. Öğretmen açıkları sorun olmayı sürdürmekte, mülakata ve arşiv araştırmasına dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması eğitim emekçileri arasındaki eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile “eşit işe eşit ücret” uygulamasına son verilmesi, ataması yapılmayan öğretmenler gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
 
‘MÜCADELE SÜRECEK’
 
Ertin, devamında sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel ve inanç çeşitliliği eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar yıllardır atılmamıştır. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, çocuk istismarı anlamına gelen çocuk yaşta evlendirmeyi engelleyen adımlar atılmamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlar sürmektedir. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştiği bir eğitim öğretim dönemi bizi beklemektedir. Okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması, eğitimin gerçek anlamda laik ve demokratik bir yapıda örgütlenmesi için tüm emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.”