Sudan’da paramiliter gruplardan saldırı: 21 ölü

  • dünya
  • 11:33 9 Eylül 2024
  • |
img
HABER MERKEZİ - Sudan'ın güneydoğusundaki Sennar'da bir Pazar yerine silahlı saldırı düzenlendi. Paramiliter güçlerin düzenlediği saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti. 
 
Sudan'ın güneydoğusundaki Sennar'da bir Pazar yerine silahlı saldırı düzenlendi. Sudan Doktorlar Ağı, saldırıda en az 21 kişinin öldüğünü, 70'ten fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Doktorlar Ağı, saldırıdan General Abdülfettah El Burhan'ın ordusuyla savaşan eski ortağı General Muhammed Hamdan Daglo komutasındaki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) sorumlu tuttu. 
 
Ağustos ayında ise paramiliter grupların saldırısında en az 80 kişinin hayatını kaybettiği de kaydedildi. 
 
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi uzmanları, geçtiğimiz günlerde Sudan'daki sivillerin korunması için “bağımsız ve tarafsız” bir gücün “derhal konuşlandırılması” çağrısında bulundu. Uzmanların bağımsız bir gücün konuşlandırılması yönündeki tavsiyesi Sudanlı diplomatlar tarafından reddedildi ve BM'yi “görevini alenen ihlal etmekle” suçladı. 
 
Sudan Dışişleri Bakanlığı, “Sivillerin korunması Sudan hükümeti için mutlak bir öncelik olmaya devam etmektedir” iddiasında bulunurken, “milisleri sistematik olarak sivilleri ve sivil kurumları hedef almakla” suçladı.
 
Ancak raporlar hem ordu hem de eski ortağı HDK’nin sivillere karşı savaş suçları işlediğini gösteriyor.
 
BM'ye göre savaş özellikle komşu ülkelere doğru 10 milyondan fazla insanı yerinden etti. Ayrıca çok ciddi bir insani krize de neden oldu.